Нова година – нов късмет. Или нов щам. Какво наложи в

...
Нова година – нов късмет. Или нов щам. Какво наложи в
Коментари Харесай

Новият щам – какво знаем за него

Нова година – нов шанс. Или нов вариант. 

Какво наложи в среднощ изключително да се трансформират изискванията за влизане в България от Англия и Северна Ирландия? 

Още на 14 декември английският министър на опазването на здравето Мат Ханкок заяви, че локални учени са разкрили нов мутиращ вид на Covid-19, с който може да е обвързвано бързото разпространяване на заболяването в югоизточните региони на Англия. Той сподели също, че съгласно предварителния разбор този вид се популяризира най-бързо от всички известни до момента варианти.

На 19 декември министър председателят Борис Джонсън разгласи, че по предварителни данни новият вариант може да е 70% по-заразен и добави, че английски специалисти към момента не са намерили удостоверение на хипотезата, че вариантът води до по-висока смъртност.

Епидемиологът на СЗО Мария ван Керхове съобщи, че експертите са " наблюдавали разновидности по целия свят от началото на пандемията ". СЗО е в контакт с публични лица от Англия по отношение на новия вариант. Мутациите на вирусите се разпознават постоянно, сподели доктор Ван Керхове, добавяйки, че е значимо да се разбере " какво вършат тези разновидности и по какъв начин се държат ". 

Новият вариант в действителност не е вест. Учените са го разпознали още през септември.

" Англия откри този вид на ковид през септември, той се появи в югоизточната част на Англия. Постоянно виждаме да се появяват нови разновидности на ковид. Важно е да ги учим, да следим по какъв начин се популяризират и какво водят след себе си ", означи тя и добави, че откритата в Обединеното кралство разновидност на новия ковид е засечена също в Дания, Нидерландия, Италия и Австралия.

Редица европейски страни стопираха полетите от Острова, с цел да понижат риска. Спрени са и влаковете. Забрана за влизане на чужденци от Англия и Северна Ирландия към този момент има и у нас. Заповедта влезе в действие в среднощ. Българите, които идват от там ще подлежат на наложителна 10-дневна карантина.

Днес по обяд Европейският съюз ще разисква съгласуваност на дейностите на страните-членки. В Лондон също ще има изключително съвещание на кабинета.

Няма данни, че новият вариант обезсмисля имунизирането. 

Новият вариант на вируса Sars-CoV-2, който се популяризира доста бързо, към този момент е " преобладаващата " форма на вируса и на него се дължи внезапния растеж в хоспитализациите през декември, сподели в събота основният теоретичен консултант на английското държавно управление Патрик Валанс.

" Информацията за този нов вариант е доста тревожна ", счита проф. Питър Оупъншоу, имунолог в " Импириъл колидж " в Лондон.  " Това е доста неприятна вест ", прибавя и проф. Джон Едмъндс от Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина. " Изглежда, че този вирус е доста по-заразен от предходния вариант ", споделя той.

На страницата си във Facebook френският генетик Аксел Кан пък написа, че до момента " в света са засечени триста хиляди разновидности на новия ковид ".  

" Новият вид на SARS-CoV-2, който сега е открит в Лондон и в югоизточната част на Англия, има разновидности в протеина на повърхността на вируса – по този начин нареченият шип (spike). Въпреки че има хипотези, че тези разновидности могат да усилят агресивността на вируса, те изглежда не трансформират нито неговата клинична настъпателност, нито реакцията му към имунизацията. "  Това пък е мнението на епидемиолога, началник на отдела за профилактика на болесттите на италианското министерство на опазването на здравето Джовани Реца.

 
Ухан, една година по-късно
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР